Tolik knih, tak málo času.

„Četl jsi už tohle?“
„Ještě ne, ale přidám to na seznam, za tu stovku knih, kterou mám v plánu přečíst?

Vedli jste někdy zmíněný rozhovor? Patříte mezi lidi, kteří rádi čtou a rádi by si poznamenali, co přečetli, nebo co je v plánu? Chtěli byste přečíst více, ale když nemáte váš cíl na očích, máte pocit, že to stačí?

GoodReads

Pokud jste na některou z otázek odpověděli kladně, je možné, že vám pomůže sociální síť Goodreads. Je to tak, existují i užitečné sociální sítě. Goodreads by se dalo přeložit jako dobrá četba, oproti knize ksichtů tu nejde o to, co kdo jedl a jaký výraz na jeho tváři to vyloudilo. Jde tu o knihy!

Na Goodreads vidíte, co vaši přátelé čtou, a jak se jim to líbí. Oproti klasickým recenzím je tu výhoda, že hodnocení není od nějakého „experta“, ale od všech uživatelů Goodreads, kteří danou knihu četli. Nemáte tak předžvýkaný jeden názor, ale můžete si jich přečíst více a na základě nich si říci, zda chcete knihu číst. Nebo si můžete projít profily svých přátel, zjistit, co četli a sami víte, kdo z přátel je vám názorově blízký.

Jak se líbí kniha přátelům?

Kromě seznamu přečtených knih, jejich hodnocení a dalších detailů je tu jedna motivační funkce. Roční cíl! Kolik knih jste přečetli loni? Přečtete jich letos o 10 více? Na začátku roku, nebo v jeho průběhu si nastavíte cíl a Goodreads vám bude ukazovat, jak jste na tom, kolik knih byste měli mít dnes přečteno, zda čtete podle plánu nebo jak velké máte zpoždění. Můj cíl pro tento rok je 73 – stejně jako loni, kdy to nevyšlo a aktuálně jsem na jedné, takže je jasné, že jsem ve skluzu, ale vím, že jak dokončím školu, moje rychlost jistě zvýší. Snad si to jen nenamlouvám … Ale tento článek není o mně…

Čtecí výzva pro tento rok

Jak jste na tom vy – kolik knih už jste přečetli a jaký je váš letošní cíl?

Scroll to top