Opravdu potřebujete sledovač spánku?

V posledních pár letech jsou čím dál populárnější různé fitness náramky a chytré hodinky, které Vám mimo udržení ve formě zajistí i to, že budete vstávat čilejší a vyspíte se lépe. Nebo ne?

Pro začátek je potřeba si ujasnit jak fungují tyto sledovače spánku. Ať už používáte náramek, hodinky nebo mobilní aplikaci, která je méně přesná, tento nástroj bude sledovat váš spánkový cyklus. Vy si před spaním nastavíte časové rozmezí, v němž chcete být vzbuzeni a v tomto rozmezí budete vzbuzeni v čas, kdy aplikace odhadne, že spíte nejméně hluboce.

Určitě nechci zpochybňovat, že to může být užitečné. Ze začátku užívání aplikace váš určitě bude bavit sledovat grafy vašeho spánkového cyklu, ale zajistí vám nějaký náramek klidný spánek?

Graf spánkových cyklů

Zásadním problémem u těchto nástrojů je to, že lidé si myslí, že si koupí náramek a budou zdraví. Když ho budou dobře používat, proč ne, ale je třeba myslet na to, že náramek nevyřeší vše.

Dovolil bych si tvrdit, že u spánku je víc, než u čehokoli jiného důležitý režim. Když půjdete dnes spát v 8 a vstávat ve 4 a zítra půjdete spát o půlnoci a vstávat v 8, budete mít možná problém s tím, abyste do té půlnoci neusnuli a pravděpodobně stejně mezi osmou a půlnocí pojedete v úsporném režimu a vše vám bude jedno. Bude-li to naopak, a budete vstávat v 8 a následně chtít jít spát v 8, pravděpodobně hned tak brzo neusnete, takže se nevyspíte plánovaných 8 hodin, ale třeba jen 6.

Zní to celkem jasně. Zásadní myšlenkou je to, že monitory spánku nepotřebujete, když si nastavíte režim a budete ho dodržovat. Že tak brzo neusnete, tak to nemá cenu ani zkoušet? Zkuste to. Určete si čas, který je ideální pro ukládání se ke spánku a vstávání a měsíc se tohoto plánu držte. Uvidíte, že po měsíci vám už tento režim přijde samozřejmý.

Co myslíte, není lepší spát bez rušivých hodinek na ruce?

Scroll to top