Plánování času. Timemanagement nástroje.

Znáte to. Dopíšete článek a víte, že za týden byste rádi pustili do světa další. Dopíšete úkol do školy a víte, že Vás čeká další s deadline za týden, který by bylo dobré napsat. Začnete tvořit nový projekt a netušíte, odkud začít. Uběhne nějaký čas a vy jste pořád nezačali, článek není, úkol má být na zítra a vy ho za den nemůžete stihnout kvalitně a nový projekt pořád stojí. Kde je problém? Jak plánovat? Jak se přinutit plnit plán?

Univerzální odpověď na tyhle otázky vám nenapíšu. O prokrastinaci toho bylo napsáno plno. Seznámím vás pouze s pár nástroji, které nabízí zajímavé možnosti, při plánování a připomínání úkolů.

Hlídací pes Toggl

Dlouho dobu jsem používal Toggl, který mě hlídal, abych opravdu pracoval. Každý den jsem si řekl, kolik hodin budu dělat a na jakých projektech. Zapnul jsem „dohled“ a začal pracovat. Večer jsem pak spokojeně sledoval, kolik času jsem věnoval „důležitým“ věcem, nebo si naopak vyčítal, jak se flákám. Problém byl v tom, že se z tohoto nástroje stal hlídací pes. Tvořím weby na živnost, abych nad sebou neměl nadřízené a mohl si práci plánovat sám. S tímto nástrojem jsem se však dostal do situace, že když jsem si chtěl někdy odpočinout, přicházeli výčitky a dostal jsem se do začarovaného kruhu: Málo hodin → pocit viny → ztráta nadšení z dobře provedené práce → pocit nesmyslnosti práce → odkládání této zdánlivě nesmyslné práce → málo hodin a znovu dokola.

Začarovaný kruh Toggl

Nástroj Toggl může být velice přínosný, pokud se chcete donutit dělat pravidelně nějakou dobu třeba i nepříjemné věci. Myslím, že spoustě lidí může tento nástroj pomoci, protože většina práce a především překonání se a seberozvoj potřebují opakovat ty lehce nepříjemné věci, které jsou kousek za hranicí naší komfortní zóny, aby se z nás stávali lepší lidé. Je ovšem důležité vědět, proč to děláme a držet se toho, že pro nás není důležité, abychom udělali každý den určitý počet hodin, ale to, že neustále jdeme po smysluplné cestě tím správným směrem.

Trello a ti další

Poté, co jsem sekl s Togglem jsem hledal něco, co by mi pomohlo zapisovat úkoly, třídit je do kategorií podle toho, zda jsou školní, pracovní či osobní. Co by mi zároveň tyhle úkoly připomínalo, abych na jednu stranu nebyl do ničeho tlačen, ale zároveň, aby mi občas bylo připomenuto, jaký mám plán a abych se ho alespoň trošku držel. Vzpomněl jsem si na Wunderlist, který tohle všechno zvládá, ale pořád mi u něj něco chybělo. Vyzkoušel jsem Todoist, ale než jsem se s ním seznámil, tak jsem zjistil, že připomínání je jen v placené verzi a přešel na testování RememberTheMilk, které jsem už zkoušel kdysi, ale ani po letech mě nenadchlo.

Plány na články a změny na blogu Magnesium2

Nadchlo mě až Trello. Přestože jsem doteď psal o tom, že bych rád v aplikaci upomínky, zvítězilo kvalitní třídění a to, že kromě textu se k poznámkám dá připojit i grafika – to mi chybělo u Wunderlistu. Nejsou to strohé seznamy, ale barevné nástěnky, s tříděním úkolů do kategorií. A když nějakou nástěnku vyberu, nemusím dlouho číst dlouhé eseje. Z obrázků je do vteřiny vše jasné. Úkoly, které chci aktuálně dělat, si přepíšu do mobilních upomínek na nejbližší dny, takže jsem občas vyrušen z flákání, ale zároveň nejsem otrokem měření času, když dělám jiný důležitý úkol. Nemusím si prostě každý úkol psát a měřit kolik času jsem mu dal.

Za mě tedy vítězí kombinace Trello + mobilní kalendář. Zkuste ovšem i další, jestli vám nesednou více.

Na Trello oceňuji hlavně možnost přidat obrázky.
Scroll to top