Půlka roku, čas zrevidovat předsevzetí

Polovina roku 2016 je za námi a je tedy nejvyšší čas zhodnotit si svá předsevzetí. Jak dobře je plníme? Na kterých nám vážně záleží, a ve kterých nechceme dále pokračovat? A nejsou nějaké změny, které bychom rádi ve svém životě uskutečnili? Pojďme na to mrknout!

Plníme plán?

Na začátku roku jsem psal o tom, jak je důležité se nebát změny a pokud něco chceme, nebát s toho a zkoušet to. Nemůže se stát nic horšího, než to, že neuspějeme a to je stejné, jako když to nezkusíme, ale dokud to nezkusíme, nevíme, jestli bychom to přece nezvládli.

V souvislosti s předsevzetími jsem si vytvořil tzv. buzer-lístek, tedy tabulku, do níž jsem zapsal všechny své cíle a každý večer před spaním kontroloval jejich plnění. V poslední době jsem ale začal zjišťovat, že některé úkoly už postrádají svůj původní smysl a jiné by si naopak zasloužily přidat. Třeba čtení.

A zrovna při čtení knihy jsem dospěl k názoru, že celý lístek v půli roku zhodnotím a upravím pro druhou polovinu roku. K tomuto závěru jsem došel při čtení části o organizovaném plánování v knize Myšlením k bohatství, což je jedna z prvních motivačních knih, které jsou tak typické tím, že dokážete všechno, ať už jste kdokoli. Je to určitě zajímavá kniha, které stojí za přečtení a podepsal bych se pod to, že pro spokojený život je zásadní pozitivní myšlení, knihu je však třeba číst s kritickým odstupem, protože ačkoli většina myšlenek je dobrých, vyskytují se zde i nesmysly, které jsou dnes překonané. Doporučuji ji přečíst hlavně proto, že její až přehnaný optimismus může být nakažlivý, což se může hodit.

V původním plánu jsem začal vstáváním do 9:00, pokračoval jsem tím, že jsem hned posnídal, neboť se mi dříve stávalo, že jsem hned po ránu kontroloval mobil, maily, … a snídal až dlouho poté. Během dne bylo důležité učit se minimálně 2 hodiny (kam se započítávalo pouze domácí učení), což se na začátku června změnilo na učení/práci. Minimálně 20 minut cvičení a každodenní lekce na Duolingu. Po splnění těchto činností následoval spánek nejpozději v 1 hodinu.

Takhle vypadá původní tabulka.

Čtení tedy nově patří do mého plánu, stejně jako učení, které jsem nedávno zaměnil za práci, ale pak mi došlo, že i při práci se budu stále učit novým věcem, tak je dobré učení „nezatracovat“. V novém plánu jsou tedy 3 novinky – rozdělení práce a učení a přidání čtení a minimálního počtu jídel, protože aby všechno šlapalo, jídlo a spánek jsou zásadní!

Takhle vypadá nová tabulka.

Tento článek byl vlastně napsán k tomu, abych nemohl před sebou hledat nějaké výmluvy, ale ukázal své plány světu a měl nad sebou nějakou kontrolu. Co vy? Svěříte se se svými plány, s tím, že už pak nebudou jen u vás v hlavě a nebude tak snadné se vymlouvat a budete jich muset dosáhnout! A pak …

Be believers! Be true seekers!

Scroll to top