Opravdu máme málo času?

Rozhodli jste se, že v novém roce zkusíte změnu. Rozhodli jste se, že na sobě začnete pracovat. Chcete více cvičit, více být s blízkými, více se věnovat svým koníčkům, více číst, více … Více času! Den má 24 hodin, rok 365 dní. Kolik má život? Desítky let, možná stovku. Ať tak či tak, věčně tu nebudeme a vše nestihneme. Musíme si vybrat, čemu náš čas dáme. Víme, čemu ho dáváme?

Není pravda, že máme málo času, avšak pravda je, že ho hodně promarníme.

Seneca

V článku o timemanagementu jsem zmínil nástroj Toggl, který vám může pomoci sledovat váš čas. Pokaždé, když začnete něco dělat, napíšete to do Togglu a spustíte stopky. Jakmile přestanete, vypnete je. Trošku otravné … Jsou tu ovšem lepší možnosti. Jedna je součástí Togglu a jmenuje se timeline. Stáhnete si Toggl Desktop a v nastavení zaškrtnete „record timeline“. Toggl nyní začne zaznamenávat, co na počítači děláte a následně si můžete zobrazit časovou osu posetou jednotlivými programy a časy, které jsme u nich strávili.

Hezké, ale komu se chce třídit, co je správně využitý čas a kdy jsme se flákali?

Zapomeňte na Toggl, zkuste RescueTime. Stáhnete do počítače, přidáte rozšíření do prohlížeče a už se nemusíte o nic starat. Pak se jen večer mrknete, kolik času jste strávili smysluplně a jak moc času věnujete neproduktivnímu Facebookování. Budete překvapeni!

I takhle to může vypadat!

RescueTime samozřejmě nezná všechny weby a aplikace, takže někdy může vaši aktivitu hodnotit neutrálně a je tedy třeba občas jednotlivé aplikace či weby projít a protřídit.

Denní přehled

Mimo přehledu o tom, kolik času jste čemu věnovali je tu také možnost nastavit si denní cíl. Můžete si tak nastavit kolik hodin denně chcete věnovat produktivní činnosti a následně vidět i to, kolik dní v ředě jste dokázali tento cíl splnit. Mimo základních funkcí si můžete také vyzkoušet prémiové funkce na 14 dní zdarma a následně se rozhodnout, jestli je využijete a jste za ně ochotni platit. Mně osobně zmíněné funkce stačí.

Stěžujeme si, jak máme málo času, ale jednáme tak, jako bychom ho měli nekonečně mnoho.

Seneca

Žijte každý den, jako by byl poslední, je klišé. Kdyby byl dnešek poslední den, nebudu dělat nic do školy, nebudu cvičit, nebudu číst knihu, kterou bych dočetl až zítra. Ne, nežijte každý den, jakoby byl poslední. Žijte každý den tak, aby posledním mohl být. A hlavně, nezapomeňte …

Čas je půjčka, kterou nemůže vrátit ani vděčný dlužník.

Seneca

Scroll to top