#10minut

Už jste někdy chtěli něco změnit a po chvilce se na to vykašlali? Zkuste to znovu. Jinak! Lépe!

Nebudu si tu hrát na žádného odborníka na změnu, zrovna já fakt nejsem ten pravý. Některé změny jsem zkoušel několikrát a nevyšlo to, ale tentokrát … Tentokrát to zkusím jinak a všichni, kdo budou chtít uvidí, zda se mi to daří, nebo ne. Vysvětlím za chvilku. Teď to vezmu trošku obšírněji, ale myslím, že je to třeba napsat tak, abyste měli možnost pochopit důležité detaily.

Minulý víkend jsme měli setkání s jednou partou šílených lidí, se kterými jezdíme na tábory, hrajeme hry a další divné věci 😉 Na tom setkání byla mimo jiné jedna hra na níž bylo stanoviště, kde jsme dostali 4 slova a měli jsme vymyslet báseň o 3 slokách. Časově jsme omezeni nebyli, ale bylo to v rámci hry, kde jsme mohli nějaký čas strávit i na jiných stanovištích a získat za to body. Čas byl tedy ASAP! A někdy v té době mi to došlo!

Samozřejmě až poté, co jsem napsal tuhle úžasnou báseň:

Největším savcem je velryba,
plejtvák obrovský se jmenuje.
Když použijete dost hnojiva,
hned se Vám to rýmuje.

Uvádím jen první sloku s využitím slov velryba a hnojivo pro ilustraci, aby bylo jasné, že jsem blázen, když mi na základě něčeho takového došlo, že umím psát básně 😀

Ale zpět … Ve spojitosti s předchozí četbou a dalšími životními zkušenostmi mi došlo, že není tak těžké napsat báseň, když na ni máte zadání a omezený čas. Někdy je skvělá, někdy slabší, ale když to budete dělat pravidelně, bude to lepší a lepší. A tak jsem se rozhodl! V neděli po návratu jsem nastavil web a v pondělí začal psát. A dnes už píšu 10 dní!

Ale proč Vám tohle všechno píšu? Asi proto, abyste mi pomohli a poslali 3 slova, která použiji v básni, abych měl o čem psát. A taky proto, abych se zavázal, že takhle budu psát 1 báseň každý den minimálně po dobu jednoho roku. Abych se zavázal, že denně strávím 10 minut zlepšováním svých schopností.

Ale hlavně to píšu proto, abyste se připojili. Ne, nechci, abyste psali denně jednu báseň. Chci, abyste se denně věnovali alespoň 10 minut něčemu, co děláte rádi a chcete se v tom zlepšit. Je celkem jedno, jestli je to učení jazyků, hraní na nějaký hudební nástroj nebo třeba cvičení. Omlouvám se, ale momentálně mě nenapadá nic šílenějšího než cvičení a to bych moc rád, aby bylo jasné, že to může být jakákoli šílenost, která Vás bude naplňovat.

Důležité jen to, abyste se pevně drželi dvou zásadních! pravidel KAŽDÝ DEN a pouze 10 minut (či jiný, PŘIJATELNĚ KRÁTKÝ čas). Proč?

Jde o to, že je lepší, když něčemu věnujete denně 10 minut, než jednou za 14 dnů 140 minut. Nevysvětlím to přesně, ale má to něco společného s mozkem a jeho schopností zlepšovat se.

A proč jen 10 minut? Už se Vám někdy stalo, že jste dělali něco, co Vás baví a zapomněli kvůli tomu na něco jiného, co pro Vás bylo důležité? Je celkem možné, že když si nedáte na zlepšování omezený čas, stane se z něj Vaše prokrastinace. Začnete se věnovat příliš sebezlepšování, uděláte všechno, abyste byli v budoucnu lepší, ale zapomenete na své aktuální štěstí. A když nebudete šťastní, přestane Vás to bavit a přestanete s tím. Což vlastně bude lepší, než to dělat z musu, ale jsou i lepší způsoby.

Abych nezapomněl, je tu ještě jedno dobré pravidlo. Řekněte to někomu, kdo na Vás bude dohlížet – pokud je to něco, co opravdu chcete, tak Vám to zaručí, že si neřeknete, že končíte jen tak, kvůli nějaké blbosti. Pokud ovšem budete mít reálný důvod, budete ho schopni obhájit i před někým jiným, než před vlastním já, které má v otázkách změn až příliš pochopení.

Já třeba založil web, napsal článek a denně píšu básně, které může vidět každý, takže jsem pod dohledem více lidí, než „jen“ přátel. Pokud chcete taky býti pod dohledem, začnete a denně sdílejte svou činnost na některé ze sociálních sítí s hashtagem #10minut, ať je využijete alespoň trošku smysluplně. Třeba se to nepovede, ale třeba nás bude kupa a změníme svět.

Jo, jsem blázen, ale není to v tomto světě třeba k přežití?!

#10minut web #10minut facebook #10minut instagram #10minut twitter

Scroll to top